19 mei 2024

Handige sites

cropped-STn2logo_startpaginaNt2taalmenu.nl is een gratis website, gemaakt door docenten NT2.

Hier vind je oefenmateriaal voor het inburgeringsexamen, en voor het Staatsexamen I of II. Er zijn oefeningen voor alle niveaus.

Op Op pad vind je een complete beginnerscursus. De lessen zijn opgebouwd rondom de klinkers. Het contrast tussen korte en lange klinkers (a/aa, e/ee, i/ie, o/oo, u/uu) en de tweeklanken (ui, au/ou, ei/ij) zijn lastige onderwerpen voor veel NT2-leerders. Iedere les bouwt op van lezen naar schrijven, oftewel van herkennen naar produceren.

pinquin3Je kan me wat is een reeks van 15 modules Nederlands voor beginners. Er zijn boekjes en oefeningen op de computer. Je kan me wat is een onderdeel van nt2taalmenu.nl.

 

 

ad appelDe site van Ad Appel bevat heel veel oefenmateriaal voor de opleiding tot het inburgeringsexamen. Het is geluidsmateriaal en er zijn vertalingen in diverse talen beschikbaar in pdf.

 

Oefenen met spelling kan hier. Er zijn veel leuke spelletjes te vinden.

 

oefenen.nl

Een leuke site is oefenen.nl waar je

  • kunt leren omgaan met een computer (Klik & tik) en
  • taallessen kunt volgen op diverse niveaus (Taalklas.nl en Lees en schrijf)

Informatie over het inburgeringsexamen en oefenmateriaal vind je op inburgeren.nl

Informatie over taalniveaus vind je op de site over het Europees Referentiekader (ERK).

tulpDe website Dutch Grammar is oorspronkelijk in het Engels, maar er is ook een Nederlandse vertaling. Omdat je als moedertaalspreker niet alle regels paraat hebt, is dit een handig naslagwerk. En hoogopgeleide NT2-leerders kunnen de Engelse versie raadplegen.