27 maart 2023

Informatie basistraining mei/juni 2021

De basistraining zal online plaatsvinden via Zoom. Voor wie daar nog niet ervaren mee is, zal ik voorafgaand een individuele oefensessie plannen. Er wordt plenair gewerkt, maar ook in kleine groepjes in aparte ‘kamers’ (break out rooms). Zo worden het actieve bijeenkomsten. De basistraining vindt plaats op vier vrijdagochtenden: 28 mei, 4, 11 en 18 juni 2021 van 9.30 tot 12.30 uur. In principe volg je de hele reeks, maar als dat niet mogelijk is, kun je je ook voor onderdelen inschrijven.

Informatie over de bijeenkomsten:

In de eerste bijeenkomst maak je kennis met elkaar en met de doelgroep waar je voor gaat werken. Verder leer je over de verschillende taalniveaus en oefen je met thema’s als leerstijlen, grenzen aangeven, coachen en culturele verschillen.

De  tweede bijeenkomst gaat over spreken. In deze bijeenkomst leer je het grote belang onderkennen van spreekvaardigheid en de rol die juist een taalvrijwilliger hierin kan spelen. Je ervaart dat het uitvoeren van een spreekopdracht om voorbereiding vraagt en in welke stappen dat het beste kan. Je oefent hiermee en ook met het geven van feedback. En tenslotte verken je materiaal en werkvormen op het gebied van spreken.

De derde bijeenkomst gaat over lezen. In deze bijeenkomst raak je je bewust van wat er komt kijken bij lezen (leesstrategieën en het toepassen ervan) en maak je kennis met lesmaterialen, specifiek met de methode Succes!. Verder maak je kennis met het project Meeleesboek. Je oefent met het voorbereiden van het samen lezen en met praktijksituaties die voorkomen wanneer je met een deelnemer gaat lezen.

De vierde bijeenkomst leer je over de aspecten die komen kijken bij schrijven. Wat doet een geoefende schrijver en moet een niet zo geoefende schrijver nog leren? Je leert het VUT-model inzetten, waarbij je samen met de deelnemer Vooruitkijkt (wat wil ik schrijven? Waarover? Voor wie? Wat zijn dan lastige woorden?), Uitvoert (een kladversie schrijft) en Terugkijkt: (staat er wat ik wilde schrijven? Wat vond ik makkelijk, wat moeilijker?). Je oefent met het vinden van functionele leerdoelen op het gebied van schrijven, leert hoe je helpt bij het verbeteren van schrijfvaardigheid en hoe je feedback kunt geven op schrijfproducten.